'مشترک گرامي، در صورت عدم تمايل به دريافت پيامک هاي تبليغاتي عدد 1 را به شماره .... ارسال کنيد...'، اين پيامکي است که اين روزها به مشترکان اپراتورهاي اول و دوم تلفن همراه ارسال شده است.
به گزارش خبرنگار ايرنا، اين پيامک هرچند ديرهنگام سر از گوشي هاي تلفن همراه درآورد اما با اين وجود، تعيين کننده تکليف پيامک هايي است که گاه نيمه شب، کاربران تلفن همراه را آزرده خاطر مي کند.
اواخر زمستان سال گذشته بود که بار ديگر مسوولان وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات بر ضرورت کسب تکليف اپراتورهاي تلفن همراه از مشترکان تاکيد کردند و اينک با گذشت حدود دو الي سه ماه، اپراتورها به اين فرمان اجابت کرده اند اما همچنان به ارسال پيامک تبليغاتي ادامه مي دهند!
اين روزها در حالي به مناسبت 17 ماه مه روز جهاني ارتباطات بازار حرف و سخن درباره نوآوري ها در اين عرصه داغ است که پديده هاي ديروز ارتباطات هر روز ابعاد جديدي در زندگي بشري پيدا مي کنند.
فعالان عرصه تبليغات که براي گرم کردن ميدان عمل خود،ابزارهاي مختلف ارتباطي را آزموده اند اين روزها اشتياق بيشتري به استفاده از پيامک هاي تبليغاتي نشان داده اند و بر راه هاي ممر درآمد اپراتورهاي تلفن همراه افزوده اند.
محتواي اين پيامک ها حوزه هاي مختلفي از فرهنگ و اقتصاد گرفته تا سياست را در بر مي گيرد و گاه حجم بالاي پيامک هاي ارسالي در زمان تبليغات انتخابات، گوشي هاي تلفن همراه مشترکان را نشانه مي گيرد.
گذشته از اين، پيامک هاي تبليغاتي به عنوان وسيله اي براي رونق در کسب و کار بيش از ساير حوزه ها مورد توجه است.
'از دستور نقشه تا جواز، نظارت و اجرا. گروه ... شماره ....'؛ 'فرصت طلايي تخفيف نصب و شارژ رايگان اينترنت پرسرعت...' ؛ 'ايمپلت اصل ساخت کشور ... فقط يک هفته با قيمت 995 هزار تومان'؛ 'به هر نياز شما پاسخ مي دهيم، به شماره .... پيامک بزنيد' و 'سرويس ارسال انبوه پيامک. هر پيامک ... ريال' مشتي از خروار هزاران پيامکي است که براي رونق و کسب درآمد به مشترکان تلفن همراه ارسال شده است.
ارسال اين پيامک ها در حالي تا پيش از اين بدون کسب اجازه از مشترکان ارسال مي شد که به اعتقاد شماري از کارشناسان، شماره تلفن همراه افراد، حريم خصوصي آنها تلقي مي شود و ورود غيرهماهنگ به اين حريم و اختلال در ارتباطات مشترکان نقض حقوق شهروندان تلقي شده و مذموم و ناپسند است.
کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات با رويکرد رعايت حقوق مشترکان، تمامي اپراتورها را موظف کرده است که براي ارائه خدمات پيامک انبوه در قالب اطلاعرساني، خبري، تبليغاتي، بازي و سرگرمي و موارد مشابه، قبل از شروع ارائه خدمات و پس از تائيد اين کميسيون، مجوزهاي لازم را از مراجع ذيصلاح قانوني دريافت کرده و پس از تائيد سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي ارائه خدمات را آغاز کنند.
براساس مصوبه کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات تمامي اپراتورها بايد ضمن اطلاعرساني مناسب درباره نوع خدمات پيامک انبوه، قبل از ارسال پيامک، موافقت مشترک را دريافت کرده و قبل از هرگونه اقدام، راهکارهاي اجرايي اين کار را با رگولاتوري هماهنگ و تائيديه لازم را دريافت کنند.
مصوبه ممنوعيت ارسال پيامکهاي تبليغاتي بدون کسب اجازه قبلي از مشترک از روز 19 بهمن ماه سال گذشته به اپراتورهاي موبايل ابلاغ شده و اين اپراتورها ملزم به اجراي آن هستند؛ با اين وجود، تداوم ارسال پيامک تبليغاتي همچنان مورد اعتراض برخي مشترکان است.
در ميان مشترکان تلفن همراه، ارسال پيامک هاي تلفن همراه موافقان و در عين حال مخالفاني جدي دارد.
برخي از مشترکان نظير علي اسلامي به اين پيامک ها به منزله برخورداري از يک فرصت رايگان نگاه مي کنند.
اسلامي 29 ساله با اشاره به مصرع 'هر که را افزون خبر جانش فزون' مي گويد: زحمت پيامک هاي تبليغاتي تنها فشردن دکمه گوشي تلفن همراه براي باز کردن پيامک است و در قبال آن، برخي اطلاعات و تبليغات تصادفي ممکن است در زندگي پرمشغله امروز ياريگر ما باشد.
نسرين محمدي، بانوي 42 ساله نيز نگاه مثبتي به پيامک هاي تبليغاتي دارد اما ملاحظاتي را نيز قايل است.
خانم محمدي مي گويد: نگاه من به تبليغات پيامکي مثبت است اما بايد در نظر داشت که متاسفانه اين تبليغات يکسويه است و تنها منافع شرکت ها را در بر مي گيرد نه شهروندان.
اين بانوي شيرازي با اشاره به مضامين برخي پيامک هاي تبليغاتي مي گويد: ارسال پيامک بدون اجازه بايد منافع دوجانبه براي ارسال کننده و دريافت کننده در بر داشته باشد و شرکت هاي تبليغاتي بايد منافعي را نيز براي دريافت کننده پيامک در نظر بگيرند.
اين مشترک تلفن همراه افزود: به عنوان مثال اين که براي مدت يک هفته تنها تخفيف ارايه يک خدمت باشد کافي نيست و بيشتر تبليغ شرکت است.
اين بانوي شيرازي معتقد است که شرکت هاي تبليغاتي بايد ملاحظه ساعت ارسال پيامک و دريافت آن از سوي تلفن هاي همراه را داشته باشند، چرا که دريافت پيامک نابهنگام در مواقعي نظير بامداد و نيمه شب آزاردهنده است و ممکن است حتي سلامت افراد را به مخاطره بيندازد.
در نقطه مقابل برخي مشترکان تلفن همراه از پيامک هاي تبليغاتي به عنوان ضد تبليغ ياد مي کنند و ارسال شدن اين پيامک ها بدون اجازه مشترک را علت اين نوع نگاه و ديدگاه خود مي دانند.
فريدون شيرازي از مشترکان تلفن همراه مي گويد: پيامک هاي تبليغاتي عامل اختلال در کار و فعاليت روزانه و باعث بي توجهي به برخي پيامک هاي مهم و حياتي است که گاه از سوي نزديکان و اقوام ارسال مي شود و عملا کاربرد و فلسفه ابداع و ارسال پيامک را تحت الشعاع قرار داده است.
اين شهروند ساکن در غرب شيراز تاکيد دارد که برخي اپراتورهاي تلفن همراه اجازه ندارند که بدون اجازه مردم به آنها پيامک بفرستند.
شيرازي با اشاره به اين که با وجود اعلام عدم تمايل خود به يکي از اپراتورهاي همراه، همچنان از سيم کارت اين اپراتور پيامک تبليغاتي ارسال مي شود، تصريح مي کند که ارسال پيامک کسب اجازه از مشترک و اعمال نشدن آن توهين به شعور مردم است.
در اين باره، نظر يک مدير شرکت مخابرات ايران به عنوان اپراتور اول خدمات تلفن همراه کشور را جويا شديم.
مديرعامل شرکت مخابرات استان فارس که شرکت متبوعش به واسطه شمار مشترکان تلفن همراه جايگاه دوم در کشور را به خود اختصاص داده است، مي گويد: کسب اجازه از مشترکان درباره ارسال پيامک تبليغاتي، تکليفي است که از سوي رگولاتور به همه اپراتورها اعلام شده است و در صورتي که مشترکان تلفن همراه، عدم تمايل خود را در پاسخ به پيامک کسب اجازه اعلام کنند، بلافاصله اين موضوع در سيستم ارسال پيامک مورد ملاحظه و اعمال قرار مي گيرد و از آن پس ديگر براي مشترک، پيامک تبليغاتي ارسال نخواهد شد.
عبدالعظيم قنبريان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود:در صورتي که ارسال پيامک تبليغاتي براي اين دسته از مشترکان ادامه يابد، اپراتور موظف به پاسخگويي است و ما به عنوان اپراتور همراه اول حتما پاسخگو خواهيم بود و با شرکت و فرد خاطي برخورد خواهيم کرد.
خبرنگار ايرنا از اين مدير شرکت مخابرات ايران پرسيد که با وجود گذشت 10 يا 15 روز از اعلام عدم تمايل برخي مشترکان به دريافت پيامک تبليغاتي، هنوز اين موضوع اعمال نشده و ارسال پيامک ها ادامه دارد؛ آيا اين زمان براي اعمال اين محدوديت کافي نيست؟
مديرعامل شرکت مخابرات استان فارس گفت: به محض اين که پيامک عدم تمايل به عنوان مثال عدد 1 از سوي مشترک ارسال مي شود، اين موضوع در سيستم اعمال مي شود و اگر اشتباها پيامک تبليغاتي ارسال شود، مشترک حق شکايت دارد و اپراتور پاسخگو خواهد بود.
قنبريان گفت که اين گروه از مشترکان تلفن همراه مي توانند از طريق دفاتر بازرسي اپراتورهاي نسبت به اعلام شکايت خود اعلام کنند و اين موضوع در اپراتور اول تلفن همراه، در سايت اينترنتي اپراتور نيز در نظر گرفته شده است.
وي گفت: سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي کشور به عنوان ناظر بر فعاليت اپراتورها نيز مي تواند محلي براي پيگيري شکايات مشترکان تلفن همراه باشد و آنها از اين طريق، حقوق خويش را مطالبه کنند.